ProgrammaUitslagenTrainingenAfgelastingen
UDI19
CSU

Onder 17 plaatst zich voor EK [update: Foto's]

25-03-2014 • Seizoen 2013 2014 | Nieuws

onsoranje ned-frkHet Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is er bij op het EK in Malta. In het beslissende duel van de Eliteronde met Frankrijk won de ploeg van KNVB-coach Maarten Stekelenburg met 3-1.

In Uden zorgden Donny van de Beek en twee keer Steven Bergwijn voor de Nederlandse doelpunten.

Bron: onsoranje.nl

Vooraf was het doel simpel: winnen. Alleen drie punten leidden tot het EK. Voor Frankrijk volstond een gelijkspel. Na afloop van het duel met de Zweden (2-0 winst) zei KNVB-coach Maarten Stekelenburg dat deze uitgangspositie geen nadeel hoefde te zijn. Achterover leunen en een punt verdedigen is niet het spel dat zijn ploeg ligt.

Toch waren het de Fransen die het initiatief grepen in de beginminuten. De ploeg drukte Oranje naar achter, maar veel meer dan een paar afzwaaiers leverde dit overwicht niet op. Gedurende de eerste helft kwam Nederland echter steeds beter in zijn spel. In tegenstelling tot Frankrijk was Oranje wel gevaarlijk. Vooral Marlon Slabbekoorn had de 1-0 op schoen. Tot twee keer toe kwam hij alleen voor de Franse doelman. Beide keren liftte hij de bal echter over het doel.

Open wedstrijd
Na rust brak de wedstrijd helemaal open. Dit kwam met name omdat Donny van de Beek direct de 1-0 binnenschoot na een pass van Kenneth Paal. Vier minuten later werd het zelfs 2-0. Na een voorzet van Anthony Berenstein tikte Bergwijn binnen.
Voor de Fransen, geschrokken van de plotselinge ruime achterstand, was dit het sein om risico te nemen. De ploeg stuurde meer mensen naar voren en dit zorgde voor extra ruimte voor Nederland. Hierdoor golfde het spel op en neer met kansen voor beide ploegen. Nadat Frankrijk de paal had geraakt, viel uiteindelijk alsnog de 2-1. Invaller Marcus Thuram schoot snoeihard raak.

Hierdoor leek de spanning in de wedstrijd terug te komen, maar niets was minder waar. Nog geen minuut later speelde de opgekomen Hidde ter Avest Bergwijn vrij die wegdraaide en scoorde: 3-1.

Deze klap kwam Frankrijk niet meer te boven. Het geloof ebde langzaam weg en zelfs toen Ter Avest met een tweede gele kaart kon vertrekken, kwam de voorsprong van Nederland niet meer in gevaar.

Trots
Stekelenburg was trots op de prestatie van zijn team. ,,Alles waar we de afgelopen tijd aan gewerkt hebben, kwam vandaag samen. En dat terwijl we moeizaam begonnen. De Fransen zetten druk op onze verdediging en daar hadden we moeite mee. Pas toen onze middenvelders meer naar voren gingen spelen, ontstond er ruimte en kwamen we eruit. De doelpunten vielen precies op de juiste momenten. Dat hadden we mee. Maar ik vind vooral dat we met zijn allen keihard geknokt hebben en uitstekend gespeeld. Het is een dikverdiende overwinning.'

Ook Keziah Veendorp kon zijn geluk niet op. ,,Op deze leeftijd is het EK spelen zo'n beetje het hoogste wat je kunt bereiken. Het is een droom die werkelijkheid wordt.' Dat zijn elftal in de tweede helft het verschil maakte, verbaasde de aanvoerder niet. ,,We speelden goed. Het enige dat er aan ontbrak, was een doelpunt. Toen we direct na rust twee keer scoorden, kon het niet meer mis.'

De spelers maakten na afloop voor de volgepakte tribune nog een extra ereronde. Toch staat er geen groot feest gepland. ,,We sluiten hier met zijn allen nog even af', vertelde Stekelenburg. ,,Daarna gaat iedereen zijn eigen gang. De meesten moeten morgen gewoon weer naar school. Het vizier kan nu in elk geval gericht worden op het EK. We hebben er heel veel zin in.'

Statistieken:

Frankrijk - Nederland  1-3 (0-0)

Scoreverloop:41. Van de Beek 0-1, 45. Bergwijn 0-2, 59. Thuram 1-2, 60. Bergwijn 1-3

Gele kaart: Paal

Rode kaart: Ter Avest (2x geel)

Opstelling Nederland: Yanick van Osch, Hidde Ter Avest, Keziah Veendorp, Calvin Verdonk, Wellington Verloo, Donny van de Beek, Marlon Slabbekoorn (41. Kenneth Paal), Jari Schuurman, Steven Bergwijn (69. Segun Owobowale), Dani van der Moot (77. Rick van der Meer) en Anthony Berenstein.

Eindstand:
1. Nederland
2. Frankrijk
3. Oostenrijk
4. Zweden

De eindstand Oostenrijk - Zweden was 1-0 (gespeeld in Nuenen)

Dank
De
KNVB met name Jelle Goes (Technisch manager) en Paul Kools (Vzt. KNVB zuid 1 en begeleider EK-kwalificatie) spraken beiden hun dank uit aan de vereniging UDI'19/Beter Bed, maar zeer zeker 'n groot compliment aan alle vrijwilligers die samen 'n uitstekende prestatie hebben geleverd om deze eliteronde te doen slagen. Wij als KNVB hebben een geslaagde eliteronde gespeeld, maar met elkaar kun je tot deze prestatie komen. Nogmaals UDI vrijwilligers: "HARTELIJK DANK"

 

 

Deel dit artikel

Deze site is ontwikkeld door ID and more.

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer info op Cookies en Disclaimer.